Alan Blair imi spunea toamna trecuta ca ii este greu sa numeasca un peste special din cariera lui. Pentru un pescar mai putin experimentat ca mine raspunsul este mult mai simplu – primul meu crap de 15kg, prins in 2014 pe Lacul Pleasa.  Desi nu aveam foarte multe informatii recente despre lac, nostalgia a invins si am revenit pe Pleasa in Iunie 2018, chiar pe pontonul 10, locul acelui prim crap mare.

Desi nu pescuiam pe un lac nou, tot ce aveam la nivel de strategie erau doar amintiri despre  comportamentul pestilor. Chiar daca o partida de 60h poate parea lunga, in cautarea pestilor mari durata nu este neaparat mare. Mai mult, nici vremea nu parea a fi de partea mea – in cele 60h de pescuit urma sa am canicula, apoi furtuni si o scadere de temperaturi de peste 12 grade. Tot ce stiam sigur era ca lacul avea si acum o densitate foarte mare de ciortani, dar si un numar destul de ridicat de crapi intre 8 si 13kg, printre care inotau si cateva trofee peste 15kg. Am optat asadar pentru o strategie de selectie – am construit un pat de nada consistent din 3kg de boiliesuri fierte de 16 si 20mm si 1kg de solubile de 20mm. Urma sa pescuiesc destul de simplu – 2 lansete pe patul de nada si 2 la distanta. Pentru o partida scurta cu vreme schimbatoare am ales sa ma bazez pe gama CPK NexT. NexT este un boilies cu valoare nutritiva ridicata, bazat pe un procent mare de proteina lactica, cu o aroma placuta de squid si afine. Stiam din experienta ca NexT este un boilies excelent pentru pesti mari, dar pe care ciortanii il acceptau destul de usor. Era insa un risc pe care trebuia sa mi-l asum in acest scenariu de pescuit.

Rezultatul a fost surprinzator de rapid – dupa doar 2 ciortani prinsi in primele ore ale partidei, in saltea poposea deja un frumos crap de 10kg. Schimbarea vremii a adus insa un ritm destul de scazut al trasaturilor, iar pestii mari nu se aratau nicaieri pe lac – nici sarituri, nici alte capturi. Aveam insa incredere deplina in nada si strategie – intrucat standul meu comanda o deschidere mare de apa, nadisem pe o suprafata destul de larga, incercand sa acopar cat mai multe din culoarele crapilor. Experienta anilor trecuti imi spunea ca si fara trasaturi, crapii din Pleasa erau iubitori de nada. In partidele anterioare chiar si in conditii meteo nu foarte prielnice, cheia succesului era deseori o nadire agresiva, asa ca am continuat sa intretin patul de nada cu boiliesuri aruncate din cobra.

In ultima zi a partidei, vremea se stabilizase si inca de dimineata trasaturile veneau intr-un ritm alert. Salba de ciortani parea interminabila, trasaturile duble devenind aproape comune. In jurul pranzului am primit o veste foarte buna – in coltul opus al lacului se prinsese un crap de 15kg. Captura imi confirma veridicitatea informatiilor, imi oferea o tinta pentru noi partide, dar mai ales imi spunea ca pestii mari s-au pus in miscare. Stiam ca ritmul ciortanilor va fi intrerupt si la mine. Cu doar 4 ore inainte de finalul partidei, prima trasatura tripla a partidei aduce pe mal si un nou crap de doua cifre: un frumos crap “sui” de 11.5kg care nu prezenta nicio alta urma de carlig in gura!

Crapii “over 10’ prinsi de mine aveau sa fie 2 dintre singurele 3 capturi notabile oferite de lac in acel weekend. Fara a fi trofee impozante, pe care Lacul Pleasa sigur le are, dar inca le apara bine, crapii de 10 si 11.5kg sunt rezultatul cert al unei nade de calitate, folosita intr-o strategie bine gandita. Pentru mine gama CPK Carp&More continua sa ofere solutii foarte bune pentru o varietate mare de scenarii de pescuit. Fir intins!

 

Pin It on Pinterest