Varianta de pescuit crap in sezonul rece reprezinta cu siguranta o adevarata provocare pentru majoritatea pescarilor. Principala dificultate este in a gasi cea mai echilibrata strategie pentru a aduce pe salteaua de receptie cativa crapi.
Pescuitul este un prilej sa ma bucur de fiecare drill si fiecare peste e tratat asa cum se cuvine. Nu consider ca talia pestilor reprezinta un scop in sine.
Zonele de pescuit. Adancimi. Localizare
Vara cautam sa ne ferim de substraturile maloase. Dar in sezonul rece, cand temperatura apei se apropie de cotele inghetului, acestea nu mai sunt zone de evitat. Acestea merita atentie sporita, fiind adevarate „depozite” de hrana, unde crapul gaseste vestitele larve de libelula sau racusori. Un alt avantaj al acestor zone este confortul termic. O zona maloasa este mai calda decat un substrat tare.
Alegerea potrivita pentru standul de pescuit este si ea esentiala in perioada rece. Trebuie sa alegem locul care ne ofera acces la cea mai adanca apa din bazinul piscicol. Odata instalati, e indicat sa sondam atent locul pentru a identifica adancimea si substratul pe care vom pescui.
La fel de important este ca doua din cele patru lansete sa fie pozitionate pe zonele mentionate anterior, pentru a determina zonele de hranire ale crapilor.
Cum se alege si se prepara nada pentru pescuit crap
Dupa finalizarea sondarii standului de pescuit crap, urmeaza prepararea nadei. Alegerea pe care ma bazez e noua gama de groundbait din portofoliul CPK „Special fruit – Supreme”, un mix proteic echilibrat de mare atractie. Peste acesta adaug pelete CPK de 4 mm, cu aroma mea favorita – scoica, si le umectez timp de cateva minute cu CSL pentru o dispersie mai buna a aromelor.
Un pont util: preparara nada folosind apa calda pentru o colare mai buna. In acest caz o solutie este butelia portabila. Dupa umectarea initiala, sitez continutul cu ajutorul unei site de 3 mm pentru o umectare uniforma. Dupa 15-20 minute, daca este necesar, mai adaug apa, apoi peletele.
Momeli pentru carlig si monturi
In sezonul rece, momelile mici si viu colorate pot fi cheia unei partide reusite de pescuit crap. Asta deoarece crapul se hraneste apatic in aceasta perioada iar aceste momeli ii pot atrage atentia. Alegerea mea sunt pelete flotante de 6 si 8 mm. Iau aici in considerare faptul ca nada pe care o pun pe momitor are in componenta aceeasi forma de pelete.
Rig-urile folosite sunt scurte, iar firul utilizat pentru a lega carligele este unul suplu si scufundator. Nu imi lipsesc niciodata saculetii solubili, acestia oferind o prezentare perfecta pe substrat, fie ca e vorba de zona maloasa sau tare. Bineinteles, stopul pe cadere este esential, acesta reducand viteza cu care plumbul se scufunda.
Executia drill-ului la sesiuni de pescuit crap
Cand apa e rece ca gheata, drill-ul trebuie executat cu mare atentie. E binecunoscut faptul ca gura crapului nu este la fel de puternica, cum este vara. Astfel, riscul de a pierde pestele creste considerabil.
Frana mulinetei trebuie sa functioneze lin si fara intreruperi. Mai ales, e nevoie de rabdare si un drill lin, nefortat, decat atunci cand situatia o cere. Pentru a evita orice neplacere in timpul drill-ului, folosesc fire de pescuit profesionale. De multe sezoane, preferatul meu ramane Glow Supercast, in varianta de 0.26 mm.
Mai multe detalii despre nada si monturile folosite in articolele urmatoare.