Imi doresc sa le inspir copiilor mei pasiunea pentru pescuit. Asta inseamna pregatirea echipamentului, alegerea de boiliesuri sau seminte pentru nada sau construirea monturii. Indeosebi, as vrea sa le ofer o lectie: daca esti serios cu privire la pasiunea ta (sau orice proiect), te vei pregati temeinic in acest scop. De altfel, acest lucru ma si motiveaza sa caut sa evoluez in acest sport, dorind sa fiu un exemplu pentru ei.
De ce imi iau familia la sesiunile de pescuit
Cateodata, este o adevarata provocare sa organizezi iesiri in care sa ai grija atat de nevoile familiei, cat si de nevoia proprie de timp pentru pescuit. De obicei trebuie sa faci un compromis.
Optimist din fire, prefer sa privesc partea plina a paharului. Ma bucur de fiecare iesire cu familia in natura, la aer curat mai mult decat de un exemplar de talie mare. Nu o privesc ca pe un sacrificiu a timpului meu dedicat pasiunii mele. Dimpotriva, vad in asta o oportunitate sa le insuflu copiilor mei acest “microb”. Asta in special datorita faptului ca multe obiceuri nu au venit natural sau usor, si am depus eforturi sustinute in a-mi insusi unele practici.
Vad constant in jurul meu copii prinsi in mirajul telefoanelor, tabletelor sau a jocurilor electronice. Asta ma pune pe ganduri dintr-un motiv principal. Si anume, eu sunt de parere ca locul omului in aceasta lume este definit in principal in jurul naturii si legilor sale nescrise. Natura hraneste, adaposteste, are grija de nevoile fiintei umane si ofera bucurii incredibile.
Lectiile acestui sport: pregatire temeinica si adaptare
Chiar daca nu imi conduc intotdeauna viata dupa acest principiu, am decis sa initiez mai des astfel de iesiri. Un scop principal era sa le creez un obicei si sa ii implic in pregatirea unei partide de pescuit, fie ea de doar cateva ore.
Partea de pregatire acopera toate elementele importante:
- Undite sau lansete pentru rapitor (ambii au cate una din fiecare);
- Fire de pescuit: de ce folosesc monofilament si de ce aleg minim 0.4;
- Accesorii monturi: cum aleg carligele, felul si marimea, in functie de anotimp, populatia piscicola, apetitul exemplarelor;
- Accesorii monturi: fire folosite, respectiv tipul de momeli, cand si de ce le aleg;
- Nada: cum si cand aleg boilies si/sau seminte;
- Idei cu privire la locatia potrivita pentru standul de pescuit;
- Cum se foloseste frana in drill;
- Cum am grija sa nu ranesc exemplarele prinse;
- Cum se face o eliberare in mod corect si de ce.
Un alt scop sau o alta lectie, pe langa pregatirea temeinica, era adaptarea la situatie. Asumarea unor decizii cand situatia o cere si adoptarea de noi masuri ce pot aduce rezultate sunt la fel de importante ca planificarea de dinainte.
Rezultate observabile
Cu timpul, am observat cum curiozitatea nativa le-a fost si mai mult cultivata. Cel putin ca nivel de preocupare pentru pescuit la copii de varsta lor.
Drept urmare, nu plecam niciodata de acasa fara sa testam monturile intr-un vas cu apa. Reactiile si raspunsurile primite imi dau incredere ca au inteles cate ceva. Ma bucur cand urc anumite poze in mediul online si imi aduc aminte de povestea din spate, cu indicatiile tinerilor fotografi si pozitionarea trepiedului.
Sezonul acesta imi propun sa ii ajut sa evolueze antrenandu-le rabdarea. Am hotarat sa marim intervalele de timp petrecut propriu-zis la pescuit pe malul lacului. Sper sa le creez oportunitatea unor drilluri antrenante cu exemplare corespunzatoare varstei lor.