Alan Blair imi spunea toamna trecuta ca ii este greu sa numeasca un crap special din cariera lui. Pentru un pescar mai putin experimentat, cum sunt eu, raspunsul este simplu: primul crap de 15kg, prins in 2014 pe Lacul Pleasa.  Desi aveam putine informatii recente despre lac, nostalgia a invins si m revenit pe Pleasa in iunie 2018.

Pleasa, ponton 10: locul primului crap mare capturat

Desi nu pescuiam pe un lac nou, tot ce aveam la nivel de strategie erau cateva amintiri despre comportamentul pestilor. Chiar daca o partida de 60 de ore poate parea lunga, in cautarea pestilor mari asta nu inseamna neaparat mult. Nici vremea nu parea a fi de partea mea. Pe durata celor 60 de ore de pescuit, am avut canicula, apoi furtuni si o scadere de temperatura de peste 12 grade. In schimb, stiam sigur ca lacul avea o densitate mare de ciortani si un numar destul de ridicat de crapi intre 8 si 13kg. Cu siguranta printre ei inotau si cateva trofee peste 15kg!

Strategia, nada si trasaturile

Am optat asadar pentru o strategie de selectie. Am construit un pat de nada consistent din 3kg de boiliesuri fierte (16mm si 20mm) si 1kg de solubile (20mm). Urma sa aranjez standul intr-un mod simplu : 2 lansete pe patul de nada si 2 la distanta. Fiind o partida scurta cu vreme schimbatoare, am ales sa ma bazez pe gama CPK NexT. NexT este un boilies cu valoare nutritiva ridicata, bazat pe un procent mare de proteina lactica, cu o aroma placuta de squid si afine. Stiam din experienta ca NexT este un boilies excelent pentru pesti mari, dar acceptat usor si de catre ciortani. Era un risc pe care trebuia sa mi-l asum in acest scenariu de pescuit.Experienta: Revenire la Pleasa pentru crap si ciortan

Rezultatul a fost surprinzator de rapid. Dupa doar 2 ciortani prinsi in primele ore ale partidei, in saltea se alfa deja un frumos crap de 10kg. Schimbarea vremii a adus insa un ritm destul de scazut al trasaturilor. Pestii mari nu se aratau nicaieri pe lac, nici sarituri, nici alte capturi. Aveam insa incredere deplina in nada si strategie. Intrucat standul meu comanda o deschidere mare de apa, nadisem pe o suprafata destul de larga, incercand sa acopar cat mai multe din culoarele crapilor. Experienta anilor trecuti imi spunea ca si fara trasaturi, crapii din Pleasa erau iubitori de nada. In partidele anterioare, chiar si in conditii meteo neprielnice, cheia succesului fusese deseori o nadire agresiva. Asa ca am continuat sa intretin patul de nada cu boiliesuri aruncate din cobra.

Experienta: Revenire la Pleasa pentru crap si ciortan

Concluzii si suprize peste 10kg

In ultima zi a partidei, vremea se stabilizase. Inca de dimineata, trasaturile veneau intr-un ritm alert. Salba de ciortani parea interminabila, trasaturile duble devenind aproape comune. In jurul pranzului am primit o veste foarte buna: in coltul opus al lacului se prinsese un crap de 15kg. Captura imi confirma veridicitatea informatiei si presupunerilor mele si imi oferea o tinta pentru noi partide. Dar mai mult, imi spunea ca pestii mari s-au pus in miscare. Stiam ca ritmul ciortanilor va fi intrerupt si la mine. Cu doar 4 ore inainte de finalul partidei, prima trasatura tripla a partidei mi-a adus pe mal  un crap de „doua cifre”: un frumos crap “sui” de 11.5kg care nu prezenta nicio alta urma de carlig in gura!

Experienta: Revenire la Pleasa pentru crap si ciortan

Crapii peste 10kg prinsi de mine aveau sa fie 2 dintre singurele 3 capturi notabile oferite de lac in acel weekend. Fara a fi trofee impozante (Lacul Pleasa sigur le are, dar le apara bine), crapii de 10 si 11.5kg sunt rezultatul dovedit al unei nade de calitate si o strategie bine gandita. Pentru mine gama CPK Carp&More continua sa ofere solutii foarte bune pentru o varietate mare de scenarii de pescuit. Fir intins!

Experienta: Revenire la Pleasa pentru crap si ciortan

 

Pin It on Pinterest